Üniversitelerin Bahar Şenlikleri Başlıyor

Üniversitelerin Bahar Şenlikleri Başlıyor

üniversite-festival-konser

Üniversitelerin her sene tercih ettiği organizasyonlar arasında bulunan üniversite bahar şenlikleri, üniversite festivalleri ya da bahar festivalleri olarak da adlandırılmaktadır. Nisan-Mayıs aylarındaki zaman diliminde, havaların güzelleşmesiyle birlikte takvimdeki yerini almaktadır. Bahar aylarının yaklaşmasıyla bazı üniversiteler tarihlerini netleştirirken bazı üniversitelerde ön hazırlık aşamasına başlamaktadır.  Bilkent Üniversitesi 5-6 Mayıs, Yaşar Üniversitesi ise 9-10 Mayıs tarihlerinde şenliklerini düzenleyecekleri bilinirken diğer birçok üniversitenin festival tarihleri henüz netleşmedi.

En Popüler Üniversite Festivalleri

Türkiye’de ki en popüler üniversite festivalleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin düzenlediği Spring Break ve Boğaziçi Üniversitesi öğrenci topluluğunun düzenlediği Sport Fest‘in yanında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği ODTU Bahar Şenliği, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği İTÜFest ve Koç Üniversitesi’nin düzenlediği Koç Spor Fest bulunmaktadır.

üniversite bahar şenlikleri konseri
           Üniversite bahar şenlikleri konseri

En popüler üniversite festivalleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Spring Fest (Bahar Festivali) ve yine Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulupleri tarafından düzenlenen Sport Fest’i de hatırlatmak gerekmektedir. Öğrenci kulupleri tarafından düzenlenen Dünya’daki en büyük spor festivallerinden biri olan Sport Fest’e birçok farklı ülkeden onlarca üniversitenin çeşitli spor branşlarındaki takımlar katılmaktadır. Sport Fest Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından her yıl heyecanla beklenen önemli uluslararası faaliyetlerinden biridir. Bu dönemde üniversite çevresi dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen sporcularla dolup taşmaktadır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği ODTU bahar şenliği gündemde olan popüler sanatçılar ile çalışmaktadır. Geçtiğimiz yılki şenlikte öne çıkan isimler arasında Hayko Cepkin, Flört, Kamufle, Pandami, Arem Özgüç & Arman Aydın bulunmaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesinin düzenlediği İTÜFest’de ise uluslararası kapsamda sanatçılarla beraber Türkiye’de gündemde olan sanatçılarla da çalışılmaktadır. Bunlardan bazıları Teoman, Gökhan Türkmen, Bedük, Aydilge gibi isimlerdir.

Koç Üniversitesi’nin düzenlediği Koç Spor Fest’de kış döneminde Kış Oyunları kapsamında spor turnuvaları düzenlenirken, yaz döneminde spor turnuvaları ile beraber ‘’Yerinde Durma’’  teması ile konserler düzenlenmektedir. KoçFest’te daha önce Gripin, Athena, Şebnem Ferah, Hande Yener sahne almıştır.

Bunun dışındaki üniversitelere baktığımızda Hacettepe Üniversitesi Bahar Şenliğinde Ferhat Göçer, Ozan Doğulu, Duman, Ezginin Günlüğü yer almıştır.

Geçmişte Düzenlenen Üniversite Şenlikleri

Çalışmalara başlarken geçmişte düzenlenen şenlikleri incelemekte fayda sağlayacaktır.  Geçen yıllarda bahar şenliği düzenleyen üniversiteler arasında başlıca Koç Spor Fest ile Koç Üniversitesi, İTÜFest ile İstanbul Teknik Üniveresitesi, Uluslararası Bahar Şenliği ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yuni Fest ile Yalova Üniversitesi öne çıkanlar arasında bulunmaktadır. Bu etkinliklerin en çok ses getiren ve basında yer alan kısmı konserde tercih ettikleri isimler olmuştu. Geçen dönemlerde Koç Spor Fest’te Athena, Jabbar, Doğukan Manço gibi isimler ağırlanırken, İTÜFest’te ise Haluk Levent, Ceza, Nova Norda gibi isimler yer almıştır. İsimler öğrencilerle interaktif iletişim kurularak belirlenmiştir.

Üniversite bahar şenliği

Şenlik Planlama Aşamaları Nasıl Olmalı?

Planlamaya başlarken üniversite yönetimleri, rektörler organizasyon şirketleriyle çalışır veya sanatçılarla direkt olarak görüşürler. Profesyonel destek almak, tecrübeli firmalarla çalışmak etkinliğinizi planlamaya başlarken sizi bir adım öne çıkaracaktır. Bu aşamada bilinmesi gereken en önemli şey planlı ilerlemektir. Planın en önemli parçası da şenliği hazırladığınız kitlenin ne istediğidir. Hedef kitlenizi iyi tanımalısınız, kitlenizi tanıdıktan sonra beklentilerini dinlemeli ve iyi değerlendirmelisiniz. Amacın öğrencilerin mutluluğu olduğu düşünüldüğünde, öğrencilerin tercihlerini öğrenmek ve nabzını yoklamak için anketler yapılabilir. Anket sonuçlarına göre doğru iletişim ile görüşmeler gerçekleşir ve takvim belirlenir. Çoğunlukla sanatçıya ve etkinliklere dolaylı yoldan öğrenciler karar vermektedir.  Bazı okullarda Öğrenci Komiteleri de organizasyonları yürütebilmektedir. Örneğin, İTÜFest’te sosyal medya üzerinden yayınlanan ‘’öğrencilere İTÜFest’i sorduk’’ temalı videosunda öğrencilere festivalde hangi isimleri görmek istedikleri soruluyor. Öğrencilerden gelen isimler doğrultusunda değerlendirme başlıyor. Bu noktada üniversite yönetimi ve öğrenci komitelerinin entegre bir şekilde çalışması çok önemlidir.

Planlama şu şekilde olmalıdır:

  • Öncelikle festivale katılacak öğrenci sayısı saptanmalıdır.
  • Tarih netleştirilmelidir. Anlaşma yapılacak kişi ve kurumlara net tarih ile gidilmelidir. Okul bünyesinde bulunduğu için salon kullanılacaksa müsaitliği kontrol edilmelidir. Bu işlemler, gerekli yerlerden izin almadan önce bitirilmelidir.
  • Festivalin temasına uygun mekânlar seçilmelidir. Bu mekân genellikle okul kampüsleri içerisinde bulunan bahçe veya konferans salonları olabilir.
  • Yardımcı olacak kuruluşlar ve sponsorlar araştırılmalıdır.
  • Festivali duyurmak için en az iki hafta önce basın ile irtibat kurulmalıdır.
  • Festivalde güvenliği sağlamak amacıyla güvenlik görevlileri ile iletişime geçilmelidir. Okul bünyesinde gerçekleşecek ise rektörlük tarafından bilgi iletilmelidir.
  • Festival afişi hazırlanmalıdır. Bu afişte festivalin tarihi, saati, yeri, ulaşım ve iletişim bilgileri ile festivalde sahne alacak sanatçılar yer almalıdır. Etkinliğe uygun renkler ve temalar kullanılması ilgiyi daha fazla çekebilir.
  • Afişler çoğaltılarak reklam panolarında, toplu taşımalarda vb. paylaşılmalıdır. Dışarıdan katılıma kapalı olarak düzenlenen bir etkinlikse okul çevresinde duyurumlar yapılmalıdır.
  • Festival alanının temizliğini sağlayacak temizlik şirketleri ile anlaşma yapılmalıdır.
  • Bir müzik festivalinin olmazsa olmazı ışık, ses ve görüntü sistemidir. Bu ekipmanlar, festival alanına göre ayarlanmalıdır. Bunun için mutlaka bir teknik ekip ile iş birliği kurulmalıdır. Özellikle bu konu için bir firmayla çalışılabilir ve destek alınabilir. Festival boyunca da teknik ekip ile kurulan iş birliğinin sürdürülmesi önemlidir.
  • Şenlik içeriğini zenginleştirmek ve etkinlik konusunda çeşitliliği arttırmaya yönelik çalışmalısınız.

Şenlik İçeriği Nasıl Olmalı?

Festival içeriklerinde genellikle konserler, çeşitli workshop etkinlikleri ve temalı veya temasız partiler düzenlenmektedir. Bu süreç içerisinde konser tarafında değerli sanatçılar sahne almaktadır. Aynı zamanda öğrencilerden oluşan amatör müzik grupları da sahne almaktadır. Bahar şenlikleri kapsamında şenliğin bulunduğu bölgeye göre de içerik değişebilmektedir. Bu etkinlikler genellikle okul döneminin bitimine yakın, geçen öğretim yılının stresini atmak ve ileriki dönem için motivasyon olması için hazırlanmaktadır. Aynı zamanda bu tür etkinlikler okulun adını duyurmak için iyi bir fırsattır.

Festival içeriğinde bulunan farklı ve ilginç temalar basında da yer almaktadır, bu sebeple konserler dışında şenlik bünyesinde birden fazla farklı etkinlik gerçekleştirmek, planladığınız şenliğinizin içeriğini zenginleştirmektedir ve ilgi çekici kılmaktadır. Her eklediğiniz içerik farklı bir öğrenci kitlesinin ilgisini çekmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle programınıza ne kadar fazla türde etkinlik eklerseniz düzenlediğiniz şenliğinizin ilgi çekici olma olasılığı daha da artacaktır.

Ekleyebileceğiniz etkinliklerden biri de yarışmalardır. Yazın yaklaştığı döneme, kapalı alana, açık alana ve hava durumuna uygun yarışmalar düzenlenebilir. Bazı üniversiteler kampüs bahçelerinin büyüklüklerine bağlı olarak açık alana konser alanı kurmaktadır. Aynı şekilde konser alanı gibi lunapark alanı da kurulmaktadır. Bu alanların çevresine de yemek stantları açılabilir, ücretsiz yemekler ve içecekler sunulabilmektedir. Bunun yanında öğrencilerin belirlediği yerlerde kermes alanları kurulmaktadır. Bu alanlarda öğrenciler kendi hazırladıkları ürünleri satabilir, incik boncuk, takı ve kitap satılan alanlarda vakit geçirebilir. Bu alanlar özellikle öğrencilerin en sevdiği alanlardandır. Tamamen ücretsiz olan bu etkinliklerde öğrencilerin hiçbir şeyi düşünmeden eğlenmesi amaçlanır.

Festival planlamak zor görünebilir bu sebeple bazı konularda profesyonel bir destek almak işinizi kolaylaştırabilir. Bahsedildiği gibi konser organizasyonu ile ışık, ses ve görüntü sistemleri için profesyonel destek almak işinizi kolaylaştırmakla beraber etkinliğinizi daha profesyonel bir hale getirecektir. Bu sayede konuyla alakalı yaşanabilecek aksilikler önlenmiş olacaktır. Çıkacak sorunlarla ilgilide danışabileceğiniz birimin bulunması kolaylık sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp